slivenski-zatvor-082021-7

Родилка в Сливенския затвор получи консултация по кърмене със съдействието на БХК

Със съдействието на Българския хелзинкски комитет се проведе първата по рода си консултация по кърмене в единствения женски затвор в България – в гр. Сливен. Екипът на БХК помогна за свързването и допускането от администрацията на затвора на доброволка от Национална асоциация „Прдкрепа за кърмене“, която проведе консултация с младата майка на 17 август т.г.

Подкрепа за кърмене получи лишена от свобода родилка, която е чужда гражданка, изтърпяваща едногодишна присъда у нас. Жената и бебето ѝ са в добро състояние и са настанени в яслата към затвора заедно с още три бременни.

По правило децата на лишените от свобода жени в България могат да останат при майките си в детските ясли към затвора до навършване на една година. За разлика от други европейски държава обаче, у нас законодателството не предвижда възможност за предсрочно освобождаване на родители, полагащи грижи за малки деца.

В рамките на проекта „Оценка на реформата в местата за лишаване от свобода: Законодателство и практики след пилотното решение на ЕСПЧ „Нешков и други“, между 4 и 6 август БХК посети единствения затвор за жени в Сливен. В този период лишените от свобода там бяха 215 жени, от които 197 осъдени и 18 обвиняеми и подсъдими. Сред тях имаше 4 чужди гражданки и 4 доживотни затворнички.

Раждането в Сливенския затвор не е новост и също така голяма част от жените в затвора са майки. Към момента на посещението на БХК, 58 от настанените в затвора жени са майки на общо 122 непълнолетни деца. След постъпването на майките в затвора, 84 от децата са останали да живеят в семейна среда, 17 се настанени в приемни семейства, 7 – в центрове за настаняване от семеен тип и 14 са били вписани в регистъра за осиновяване.

Comments are closed.