tv-gfb8796d82_1280

Обновеният списък с разрешени лични вещи в затворите създава проблеми

На 01.01.2022 г. в сила влязоха обновените от Министерство на правосъдието списъци за разрешени лични вещи, предмети и продукти, които могат да получават, ползват и държат при себе си или на определени за целта места лишените от свобода в затворите и арестите.  Те съдържат малко на брой, но важни за затворниците изменения.

Основните оплаквания от съдържанието на обновения списък с разрешени вещи в затворите, с които Български хелзинкски комитет беше сезиран от началото на годината до сега, са свързани най-вече с регулацията на възможността на лишените от свобода да притежават телевизор. Според заповедта телевизорите вече трябва да бъдат закупувани от лавката на съответния затвор и са по-скъпи, отколкото в магазините извън затвора. Например LCD телевизор, който досега е можел да бъде закупен отвън за 200лв., се продава в лавката за 280лв. Заповедта гласи още, че освен LCD, телевизорът може да бъде и кинескопен до 19 инча, но такива телевизори вече не се произвеждат и могат да бъдат закупени само на старо, което на практика означава, че лишени от свобода, които нямат съответната финансова възможност, не биха могли да се сдобият с такъв.

БХК получи информация от лишени от свобода, че макар те сами да купуват техниката си, всеки затвор има определен годишен бюджет за закупуване на телевизори. Той на практика дава възможност за получаване на общо 15-20 телевизора за затвор на година, което е крайно недостатъчно да покрие нуждите на новопостъпващите затворници. През 2021 г. например те са над 5000 души за цялата страна. Поради липса на работа и други смислени дейности, гледането на телевизия е незаменима част от ежедневието на лишените от свобода, особено на тези с по-тежки режими.

На лишените от свобода е позволено да притежават mp3 плеъри – отново закупени от лавката, но това означава, че те ще са празни, а възможност на тях да се качи музика няма. Така се оказва, че единственият начин лишените от свобода да слушат музика е, ако закупят от лавката аудиоплеър с касети или дискове и отделно си купят „касети и музикални CD във фабрична опаковка (опаковани от производителя)“ След сравнително бърз преглед на магазините в интернет, предлагащи нови продукти от този тип, се оказва, че такава технология се продава все по-рядко и на много малко места. Изискването плеърите да не поддържат безжична комуникация свежда възможностите практически до нула. Всички съвременни аудио системи с дискове имат Bluetooth.

Цитираният списък позволява притежанието на котлон, малка фурна, тенджера и тава. Те обаче могат да се ползват само в обособен кухненски кът, а на много места такъв няма. По тази причина молбите за получаване на кухненски пособия автоматично се отказват.

В същото време, техниката в арестите, които не са към затворите, продължава да да се закупува от близките на задържаните отвън. В арестите сериозният проблем обаче е, че са допустими единствено телевизори, радиоприемници и аудиоплеъри със захранване от 12 волта, каквито е почти невъзможно да бъдат намерени. Освен гледането на телевизия, арестантите нямат достъп до каквото и да е било друго занимание. Те остават заключени в килиите си по 23 часа в денонощието и често в килиите си нямат нищо друго освен легло.

Актуализираните заповеди със списъци на разрешените вещи в затворите и арестите можете да откриете на сайта Реформа в затворите:

Comments are closed.