Постер на кампанията

Кампанията на БХК за обновяване на библиотеката на затвор „Кремиковци“ събра близо 740 книги и издания

Общо 738 заглавия със съвременна художествена и образователна литература, учебници, енциклопедии, езикови речници, научнопопулярни списания и издания, и дори една настолна игра, пристигнаха в офиса на Българския хелзинкски комитет в рамките на кампанията „Затворниците в „Кремиковци“ си търсят книги“ до средата на февруари. На призива ни да обновим библиотеката на затворническо общежитие „Кремиковци“ откликнаха десетки хора и организации от цялата страна, които научиха за кампанията от сайта ни и социалните мрежи, платформата TimeHeroes и Информационния портал за НПО в България.

Кампанията стартира спонтанно, след като библиотекарят на ЗО „Кремиковци“ писа до БХК с молба за дарение. В писмото се посочва, че библиотеката на затворническото общежитие, което е част от Софийския затвор, не разполага със съвременна юридическа литература и като цяло книжният фонд не е обновяван и допълван от години. „Ще ви бъда безкрайно благодарен да ни помогнете, разбира се, в рамките на това, което е по възможностите на Българския хелзинкски комитет“, пише накрая.

В отговор решихме да отнесем молбата на затворника и до цялото общество в публична кампания със знанието на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, за да успеем да съберем повече и по-разнообразни четива за лишените от свобода в „Кремиковци“. Последва потоп от запитвания и доставки от цялата страна отвъд очакванията ни.  

Освен дарените художествени и образователни книги, част от заглавията са и най-актуалните сборници с правна литература, свързана с административно, наказателно и гражданско право, осигурени от БХК, както и публикации на организацията от последните години, посветени на правата на човека.     

На всички, които се включиха в инициативата, Българският хелзинкски комитет изказва сърдечни благодарности! Вярваме, че книгите, които дарихте, ще зарадват и вдъхновят много от хората в затвора да научат нещо ново за себе си и за света. затова ви благодарим и от тяхно име! Подаръкът ви е чакан и желан от много от тях! 

Пълният списък на дарените книги и издания можете да разгледате тук.

В отговор БХК получи благодарствено писмо, подписано от Съвета на общността на лишените от свобода в затворническо общежитие „Кремиковци“. Вижте извадки от него:

Благодарствено писмо

 

Comments are closed.